Managementul stresului
Stresul în organism afectează trei elemente structurale importante: ADN-ul, neuronul și sistemul imunitar.
În ceea ce privește neuronul, stresul împiedică neurogeneza, crearea unor noi conexiuni, ceea ce mai târziu crește posibilitatea de a avea boala Alzheimer.
În ceea ce privește ADN-ul, la capătul fiecărui cromozom există telomer care are un rol de protecție. Stresul are influență negativă asupra telormerului, pe care îl scurtează. Practic, acest proces nociv duce ls reducerea longevității. Scoaterea din stres a individului se poate realiza prin psihoterapie, restructurând viziunea asupra evenimentelor de viață negative.
Totodată, stresul are acțiuneză negativ și asupra sistemului imunitar, blocând celulele sistemului imunitar, fiind răspunzător de producerea limfocitelor, până la 5-6 ore. Care este rolul limfocitelor? Acestea ne protejează de virusuri și de bacterii. Permanenta lor mișcare în organism face să îndepărteze și celulele moarte, însă în organism dispunem și de limfocite killer care integrează aceste celule moarte și crează inflamație, inclusiv și cancer. Așadar, este extrem de util rolul acestor telomeri care să fie ăn permanență mișcare ca să ne apere împotriva tuturor substanțe care sunt străine de corp.
Terapia cognitiv-comportamentală a fost utilizată cu succes pentru a te proteja de stres. Pentru a gestiona mai bine stresul, îți voi fi alături ca să-ți ofer cele mai bune strategii de apărare împotriva stresului.